Čučoriedkové mafiny so skvelou karamelovou polevou
Z množstva surovín, ktoré si už za okamih pripravíme, vyrobíme približne dvanásť kusov košíčkov mafinov. Ideme piecť čučoriedkové mafiny a preto sú dôležité práve čučoriedky. Tých by sme si mali prichystať asi 250 gramov. Potrebovať budeme aj jeden celý pomaranč. Vajíčko nám bude prekvapivo stačiť iba jedno. 75 mililitrov oleja nám bude pri pečení bohato stačiť. Napriek tomu budeme ale potrebovať asi 150 gramov kryštálového cukru a samozrejme nesmieme začať piecť kým nebudeme mať pripravený vanilínový cukor. Ten by sme mali mať asi na dve veľké polievkové lyžice. Tým to však nekončí. Je ešte mnoho surovín, ktoré potrebujeme. Napríklad štipka soli či 200 mililitrov cmaru. Múka je dôležitá súčasť takmer každého koláča a ani tento sa bez nej nezaobíde. Preto si jej pripravíme 250 gramov. Najlepšie je zvoliť hladkú múku. Pokračujeme v sypkých prísadách ako je kypriaci prášok, ktorého použijeme asi na dve čajové lyžičky. Ďalej naberieme na jednu čajovú lyžičku sódu bikarbónu.
Na karamelovú polevu budeme potrebovať iba dne ingrediencie, ktorými je kryštálový cukor a smotana na šľahanie. Cukru spotrebujeme približne 150 gramov a smotany bude treba zhruba 325 mililitrov.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Najlepšie hneď na začiatku aby sme potom nemuseli zbytočne čakať. Plech, na ktorom budeme piecť mafiny si vystelieme košíčkami a prejdeme na prípravu cesta.
Čučoriedky treba v prvom rade prebrať a umyť. Pomaranč taktiež umyjeme a dáme z neho dole šupku. Následne z neho vytlačíme všetku šťavu. Vezmeme si misku a v nej dôkladne prešľaháme vajíčko s nastrúhanou pomarančovou kôrou a so šťavou z pomaranča. Pridáme tiež kryštálový a vanilínový cukor spolu s olejom. Soľ a cmar vmiešame tiež do obsahu misky. Zoberieme si druhú misu a v tej zmiešame dokopy múku s práškom do pečiva a so sódou bikarbónu.
Obsah oboch misiek zmiešame dokopy. Následne vmiešame do vzniknutého cesta čučoriedky a už iba ostáva naplniť košíčky cestom. Dáme do rúry a pečieme približne takých 25 minút. Po upečení necháme mafiny vychladnúť.
Polevu pripravíme tak, že dáme cukor do hrnca na mierny oheň a necháme ho aby sa rozpustil a nadobudol zlatohnedú farbu. V druhom hrnci prevaríme smotanu a keď bude vriaca tak ju prelejeme do vzniknutého karamelu. Poriadne premiešame a necháme aby sa poleva vychladla.
Mafiny podávame poliate polevou a vychutnávame si každé jedno sústo tohto báječného výtvoru, ktorý sme práve úspešne dokončili.